Overheid betaalt steeds meer kinderopvangkosten

Toegevoegd op 09-07-2019

De kinderopvang wordt steeds meer betaald met toeslagengeld. 73 procent van de declarabele opvangkosten werd de eerste vier maanden van dit jaar betaald door de overheid. In 2018 was dat 70 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het deel toeslagengeld is na 2010 niet meer zo groot geweest.

In 2018 werd er al 2,6 miljard euro aan kinderopvangtoeslag uitgekeerd. De verwachting is dat dit bedrag dit jaar zal stijgen, omdat de overheid het budget voor kinderopvangtoeslag heeft verhoogd. Gemiddeld ontvingen ouders het afgelopen jaar 4200 euro aan kinderopvangtoeslag.

BSO in kindercentra duurder
De buitenschoolse opvang (BSO) zal dit jaar voor een deel van de ouders duurder zijn, constateert het CBS. Dat komt doordat de overheid het maximum-uurtarief dat wordt vergoed voor de BSO heeft verlaagd van 6,95 euro naar 6,89 euro in 2019.

Ouders krijgen dus minder terug, want de uurtarieven van BSO-organisaties liggen ruim acht op de tien keer op of boven het maximum-uurtarief dat gedeclareerd kan worden. Voor gastouders die kinderen na school opvangen ligt dat percentage rond de 45 procent.

Ouders krijgen meer terug
Voor andere opvangsoorten krijgen ouders juist meer kinderopvangtoeslag. Daar is het maximaal te declareren uurtarief verhoogd. Dat heeft te maken met de verwachte prijsstijging door hogere kwaliteitseisen in de dagopvang.

Lees verder op NOS.nl

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u de laatste 5 nieuwsberichten die geplaatst zijn.

HetVacatureLoket.nl - Dé plek om uw vacatures door te plaatsen

Over HetVacatureLoket.nl

HetVacatureLoket.nl is onderdeel van: