Lerarentekort loopt verder op: 'Funest voor de kwaliteit'

Toegevoegd op 08-07-2019

Scholen beginnen het komende schooljaar weer met een flink tekort aan leraren en onderwijsondersteunend personeel. Dat tekort is nog groter dan vorig jaar, zegt de PO-Raad.

Op dit moment zijn er nog ruim 3500 vacatures voor leraren in het basisonderwijs. De verwachting is dat 1400 daarvan voor het begin van het schooljaar niet zijn ingevuld. Vorig jaar waren dat er 1300.

De meeste vacatures zijn uitgeschreven voor leraren. Maar ook ander personeel is schaars: er wordt momenteel nog naar 400 onderwijsondersteuners en 320 schoolleiders gezocht. Bijna een op de twintig scholen dreigt daarmee zonder schoolleider te komen te zitten.

De PO-Raad denkt dat scholen het komende schooljaar dan ook flink creatief moeten zijn om elke leerling voldoende les te kunnen geven. "Schoolbesturen zijn optimistisch en zoeken hard door naar personeel, maar als tekorten worden ingevuld gaat dat vaak weer ten koste van de school waar de leraar vandaan komt", zegt Rinda den Besten van de PO-Raad.

"De helft van de schoolbesturen heeft al aangegeven komend schooljaar genoodzaakt te zullen zijn klassen naar huis te sturen en een kwart zegt onbevoegden voor de klas te zullen zetten", zegt Den Besten. "Dat is voor de kwaliteit van het onderwijs echt funest."

Het onderzoek van de PO-Raad is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies. Daaraan deden ruim driehonderd schoolbesturen mee. Zij vertegenwoordigen scholen met samen zo'n 570.000 leerlingen.

Het lerarentekort is vijf procent groter dan vorig jaar. Die toename is niet verrassend, want eerder werd al voorspeld dat het lerarentekort in 2027 zal oplopen tot meer dan 10.000 voltijdsbanen. Vooral scholen in de Randstad hebben last van de tekorten, maar ook in andere provincies merken scholen dat het lastig is om voldoende leraren te vinden.

Lees verder op NOS.nl

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u de laatste 5 nieuwsberichten die geplaatst zijn.

HetVacatureLoket.nl - Dé plek om uw vacatures door te plaatsen

Over HetVacatureLoket.nl

HetVacatureLoket.nl is onderdeel van: